Стратегія цифровізації економічної діяльності сучасного підприємств - Гасимов, Магеррам (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Об'єктом дослідження є процеси цифровізації на підприємстві. Мета роботи – розробка методичного інструментарію вибору та реалізації економічної стратегії цифровізації підприємства на основі аналізу факторів внутрішнього та зовнішнього середовища. Метод дослідження – методи аналізу та синтезу, групування і узагальнення, порівняльний аналіз, графічний метод, методи статистичного та економічного аналізу, експертні оцінки. Новизна дослідження полягає в розробці методичного підходу до вибору та реалізації економічної стратегії цифровізації на підприємстві. Відмінністю є запропонована класифікація стратегій (від лідера цифровізації до мінімальної цифровізації) і поетапний алгоритм вибору стратегії, який враховує набір факторів зовнішнього і внутрішнього середовища (виручка, чистий прибуток, кредитне навантаження, доступність позикових коштів, ВРП та ін.) і апробований на реальному підприємстві. Розроблений поетапний алгоритм дозволяє формалізувати план дій, задати очікуваний рівень економічного ефекту від цифровізації та оцінити результати застосування стратегії. Практична значущість роботи полягає в розробці конкретних пропозицій і рекомендацій, які можуть бути використані підприємствами для побудови ефективної системи управління цифровізацією, включаючи вибір стратегії цифровізації, вимірювання та аналіз показників для визначення ефективності.
Keywords: цифровізація; стратегія; стратегування; фактори; цифрові технології