Застосування БПЛА для створення 3-D моделей об’єктів історико-культурного значення, мікроформ рельєфу - Харченко, Анна Миколаївна (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
Об’єкт дослідження – процес створення тривимірних моделей об'єктів історико-культурного значення та мікроформ рельєфу з використанням даних отриманих за допомогою безпілотних літальних апаратів. Предмет дослідження – методичні засади і прикладні підходи до адаптації знімання сучасними літальними апаратами для cтворення 3-D моделей об'єктів історико-культурного значення та мікроформ рельєфу. Мета роботи – адаптація технологій знімання з БПЛА для створення тривимірних моделей об'єктів історико-культурного значення та мікроформ рельєфу для обліку, документування та збереження об’єктів культурної спадщини. Магістерська робота присвячена створенню 3-D моделей об’єктів історико-культурного значення, мікроформ рельєфу на основі даних отриманих за допомогою БПЛА. Досліджено та описано методику застосування БПЛА DJI Phantom 4 Pro з метою одержання даних аерознімання для тривимірного моделювання монументальних споруд та мікроформ рельєфу. Оптимізовано створення 3-D моделей об'єктів культурної спадщини з використанням безпілотних літаючих апаратів. Запропоновано метод для вирішення проблеми їх збереження, обліку, документування та відео архівування.
Keywords: БПЛА; Дрон; Безпілотник; 3-D модель; DJI Phantom 4 Pro; Pix4D; «Батьківщина-Мати»; мікроформи рельєфу; аерофотознімання; землі історико-культурного значення