Удосконалення ремонтного підприємства за рахунок модернізації діагностичного та технологічного обладнання - Бокатов, Борислав Сергійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2026)
Об’єктом дослідження є ремонтне підприємство, призначене для технічного обслуговування, діагностування та ремонту рухомого складу. Мета роботи – удосконалення ремонтного підприємства за рахунок модернізації діагностичного та технологічного обладнання дільниці технічного обслуговування і діагностування. Метод дослідження – аналітично-розрахунковий із використанням інженерних методів коригування нормативів технічного обслуговування і ремонту, розрахунку річної виробничої програми АТП, трудомісткості робіт, кількості постів ТО і ПР, площі дільниці та вибору технологічного обладнання. Відмінністю дослідження є обґрунтування модернізації дільниці технічного обслуговування і діагностування шляхом упровадження сучасного діагностичного та технологічного обладнання, а також удосконалення обладнання для збору й очищення відпрацьованого мастила. У роботі проведено аналіз інформаційних джерел, розглянуто систему технічного обслуговування і ремонту автомобілів та дорожніх машин, подано характеристику виробничої діяльності ремонтного підприємства й визначено напрями його подальшого удосконалення. У розрахунковій частині виконано коригування нормативів ТО і ремонту мікроавтобусів ГАЗель 32213, розраховано річну виробничу програму АТП, трудомісткість робіт, кількість постів, підібрано основне технологічне обладнання та визначено площу дільниці ТО і діагностування. Робота виконана в повному обсязі, містить усі необхідні розділи: вступ, аналіз інформаційних джерел, розрахункову частину, економічну частину, розділ з охорони праці та безпеки в надзвичайних ситуаціях, висновки, перелік посилань і додатки.
Keywords: ремонтне підприємство; технічне обслуговування; діагностування; ГАЗель; поточний ремонт; дільниця ТО; технологічне обладнання; відпрацьоване мастило; модернізація