Концептуальна модель інтеграції соціальної відповідальності та кар‟єрного розвитку як інструменту формування лояльності персоналу - Федотова, І. В.; Бочарова, Н. А.; Fedotova, I.; Bocharova, N. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
У статті обґрунтовано доцільність соціально відповідального підходу до кар‟єрного планування, що виступає стратегічним інструментом розвитку персоналу та підвищення його лояльності. Актуальність дослідження зумовлена глобалізацією ринку праці та зростанням конкуренції, за яких традиційні матеріальні стимули втрачають ефективність. Натомість особливого значення набувають нематеріальні чинники – можливості професійного зростання, баланс між роботою й особистим життям, прозорість процедур та відчуття власної значущості. Метою роботи є розроблення концептуальної моделі інтеграції принципів корпоративної соціальної відповідальності (КСВ) у процеси кар‟єрного розвитку. Запропонована модель поєднує чотири ключові складові лояльності персоналу – ціннісно-мотиваційну, поведінкову, емоційну та довготривалу – з практиками КСВ і традиційними HR-процесами. Вона структурована у вигляді блоків: контекст (ринок праці, очікування стейкхолдерів, потреби організації), процеси (навчання, рескілінг, менторинг, внутрішнє просування), медіатори (психологічна підтримка, виконання зобов‟язань, ідентифікація з компанією), модератори (лідерство, корпоративна культура, цифрові HR-технології) та результати (зростання лояльності, зниження плинності кадрів, посилення бренду роботодавця). Наукова новизна дослідження полягає у системному поєднанні кар‟єрного планування з принципами КСВ, що трансформує останню з інструмента соціального обов‟язку бізнесу у стратегічний ресурс HR-менеджменту. Практична значущість визначається можливістю використання моделі у різних галузях для підвищення ефективності HR-стратегій, зміцнення корпоративної культури, розвитку інклюзивності та забезпечення довготривалої стабільності персоналу. Подальші дослідження доцільно спрямувати на емпіричну перевірку результативності моделі та розробку прикладних рекомендацій для бізнесу.
The conceptual model of integrating social responsibility and career development as a tool for fostering employee loyalty
Keywords: корпоративна соціальна відповідальність; кар‟єрне планування; управління персоналом; лояльність працівників; корпоративна культура; corporate social responsibility; career planning; human resource management; employee loyalty; corporate culture; 331.108.4:005.35:005.336.2; 10.30977/ЕТК.2225-2304.2025.46.122