Розробка теоретичних основ технології наземного транспортного забезпечення на летовищах України. Частина 3. Розробка технології визначення оптимального розподілу транспортних ресурсів для підготовки повітряного судна на летовищах України - Запорожець, Альона Сергіївна (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2021)
Мета роботи: підвищення ефективності транспортного забезпечення на летовищах України за рахунок оптимального розподілу транспортних ресурсів для підготовки повітряного судна. Об’єкт дослідження: процес доставки вантажів для обслуговування повітряних суден на летовищах України. Предмет дослідження: вплив раціональних рішень по визначенню оптимального розподілу транспортних ресурсів для підготовки повітряного судна на витрати на доставку вантажів. Метод дослідження – аналітично-практичний, математичний. Розроблено алгоритм визначення оптимальної кількості транспортних засобів. Кількість транспортних засобів визначається за двома варіантами – одиничний автомобіль та модульна конструкція. Розроблено технологію визначення оптимального розподілу транспортних ресурсів для підготовки повітряного судна на летовищах України, що базується на запропонованому алгоритмі визначення оптимальної кількості транспортних засобів. Кількість транспортних засобів визначається за двома варіантами – одиничний автомобіль та модульна конструкція. Визначено економічний ефект, а також ефект від зниження загального пробігу рухомого складу, та ефект від зниження загального часу роботи рухомого складу. Значення відповідних видів ефектів склали 2048 грн, 106 км, 3,97 години. Рекомендації по впровадженню: результати проведених досліджень можуть бути використані для виконання науково-дослідної роботи № 08-53-21 «розробка енергоефективного машинного комплексу для транспортного забезпечення Збройних Сил та Національної Гвардії України» за замовленням МОН України.
Keywords: повітряні судна; перевезення вантажів; рухомий склад; модульні конструкції; ефект; витрати