Вдосконалення механізму пересування спеціального мостового крану - Слісаренко, Поліна Андріївна (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2026)
Об’єкт дослідження – механізм пересування спеціального мостового крана вантажопідйомністю 5 тон середнього режиму роботи. Предмет дослідження – гідравлічні й тягово-зчіпні характеристики вузлів привода, робочий тиск системи, плавність пуску та гальмування моста крана, а також техніко-економічні показники модернізації. Мета роботи – підвищення надійності, довговічності ходової частини та безпеки експлуатації мостового крана шляхом заміни традиційного електромеханічного привода пересування на сучасний об'ємний гідропривід. Методи дослідження – аналітичні методи розрахунку підйомно-транспортних машин, теорія об'ємного гідроприводу (розрахунок гідравлічних ліній, підбір насосних станцій та виконавчих гідромоторів за крутними моментами), методи кінематичного та теплового розрахунку гідросистем, а також методи оцінки економічної ефективності інженерних рішень. У кваліфікаційній роботі виконано модернізацію привода ходової частини спеціального мостового крана. Замість електродвигунів та механічних редукторів у механізмі пересування крана запропоновано встановити високомоментні гідромотори, які живляться від центральної насосної станції, розташованої на містку крана. Завдяки впровадженню гідроприводу досягнуто безступінчасте регулювання швидкості пересування в діапазоні від монтажної до максимальної робочої, забезпечено жорстку синхронізацію лівого та правого бортів крана (що повністю усуває проблему перекосу моста), а також знижено пікові динамічні навантаження на металоконструкцію під час пуску та гальмування на 30–35%. Проведені розрахунки механізмів підйому вантажу та пересування візка підтвердили їхню повну відповідність заданим експлуатаційним характеристикам. Розраховано параметри гідросистеми, вибрано робочу рідину, насосну установку та елементи керування. Розроблено заходи з безпечної експлуатації гідрофікованого крана в умовах виробничого цеху. Оцінка економічної ефективності показала, що впровадження гідроприводу знижує витрати на капітальні та поточні ремонти ходової частини (коліс та рейок) і забезпечує окупність проекту в нормативні терміни.
Keywords: мостовий кран; механізм пересування; модернізація; об'ємний гідропривід; гідромотор; гідронасос; плавність ходу; динамічні навантаження; синхронізація руху; економічний ефект