Гнучкі пластини на стояках із вільним спиранням на дві проміжні сторони - Кожушко, В. П.; Краснов, С. М.; Бугаєвський, С. О.; Kozhushko, Vitaly; Krasnov, Sergey; Bugayevsky, Sergey (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Запропоновано метод розрахунку гнучких пластин, що як опору використовують ряд стояків, у яких дві протилежні сторони вільно спираються на опори. Продемонстровано застосування розробленого одним з авторів універсального методу розрахунку пластин з будь-якими зовнішніми навантаженнями для визначення напружено-деформованого стану пластини. Напружено-деформований стан пластини спрощується після побудови ліній впливу сил, що передаються поперечною смугою на поздовжні смуги, на які рекомендовано розбивати пластину. Складне питання теорії пружності зводиться до розв’язання задачі змішаним методом будівельної механіки.
Flexible plates on columns and free supports of two intermediate sides
Keywords: поздовжня смуга; поперечна смуга; змішаний метод будівельної механіки; сис- тема рівняння; фіктивне затиснення; longitudinal strip; transverse strip; mixed method of structural mechanics; system of equations; fictitious clamping; 624.74. 2.041.6; 10.30977/BUL.2219-5548.2025.111.0.224