Удосконалення конструкції консольно-поворотного крана вантажопідйомністю 7 тонн - Святенко, Роман Вікторович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2026)
Об’єктом дослідження та технічного вдосконалення у даній роботі виступає консольно-поворотний кран, який широко застосовується для виконання вантажопідіймальних операцій у виробничих приміщеннях, складських комплексах і на будівельних майданчиках. З метою підвищення надійності його функціонування, покращення експлуатаційних характеристик та забезпечення більш плавної і безпечної роботи передбачено модернізацію основного вузла – механізму повороту. Для досягнення поставленої мети було використано комплекс інженерних методів дослідження, зокрема аналітичний огляд існуючих конструктивних рішень, виконання необхідних кінематичних і силових розрахунків, а також порівняльний аналіз різних варіантів технічних засобів з метою вибору найбільш доцільної конфігурації приводу. Крім конструкторської частини, у роботі виконано техніко-економічне обґрунтування запропонованого рішення, визначено його ефективність та доцільність впровадження.
Keywords: кран; редуктор черв'ячний; двигун; гальмо; вантаж механізм повороту; охорона праці