Технологія діагностування акумулюючих систем електромобіля - Герасимов, Артем Віталійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Об’єкт дослідження – технологічні процеси діагностування, моніторингу технічного стану та обслуговування акумулюючих систем (тягових батарей) сучасних електромобілів. Предмет дослідження – адаптивні математичні моделі (ECM) та алгоритми спільної оцінки (SOC/SOH), що використовуються для точного визначення параметрів деградації тягових акумуляторних батарей (ТАБ) в режимі реального часу, а також умови безпечного виконання діагностичних робіт. Мета роботи – здійснити комплексний аналіз конструктивних типів акумуляторів та їхніх експлуатаційних характеристик, обґрунтувати вибір оптимальної електрохімічної системи для тягового електроприводу, а також розробити та верифікувати технологічну основу діагностування із застосуванням адаптивних алгоритмів та урахуванням вимог охорони праці. Методи дослідження: У роботі використано: 1. Аналітичний метод: для дослідження сучасного стану та класифікації типів акумуляторних батарей (NMC, LFP), а також для аналізу електрохімічних механізмів деградації (SOH). 2. Порівняльний аналіз: для зіставлення технічних, економічних та ресурсних характеристик різних електрохімічних систем та обґрунтування вибору. 3. Метод математичного моделювання: для створення та параметризації Моделі Еквівалентної Схеми (ECM) першого порядку на основі HPPC-тесту. 4. Метод адаптивної оцінки (Фільтр Калмана): для розробки та верифікації алгоритму Розширеного Фільтра Калмана (EKF) та спільної оцінки (SOC/SOH) в умовах експлуатаційного шуму. 5. Метод системного підходу: для розгляду питань безпеки, розробки процедури LOTO (Lockout/Tagout) та організації робіт з діагностування високовольтного обладнання
Keywords: акумуляторна високовольтна батарея; електроніка; інвертор; потужність; електросилова установка; ЕСУ