Поверхневе зміцнення відновлюваних розподільних валів - Вознюк, Олександр Ігорович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
В кваліфікаційній роботі виконується визначення впливу поверхневого зміцнення розподільних валів на роботу в складних умовах знакозмінних ударних навантажень, тертя та зношування. Об'єктом є процес дослідження впливу параметрів комбінованої зміцнюючої обробки, що включає зміцнююче точіння та алмазне вигладжування покриття, нанесеного при відновленні сталевих розподільних валів. Мета даної роботи - підвищення твердості та зносостійкості сталевих відновлюваних розподільних валів комбінованою зміцнюючою обробкою. Методи дослідження - оптична та електронна мікроскопія, вимірювання твердості, мікротвердості та шорсткості поверхні, випробування на зносостійкість. Запропонована комбінована зміцнююча обробка, яка є екологічно чистою, забезпечує підвищення твердості та зносостійкості поверхневого шару розподільних валів.
Keywords: покриття; наплавлювальний дріт; розподільний вал; зміцнююче точіння; вигладжування; шорсткість; білий шар; мартенсит