Управління змінами підприємства як фактор підвищення його конкурентоспроможності - Цуканова, В. Я.; Кiєнко, Л. В. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2013)
Проблеми управління змінами є актуальними як у науковій, так і в прикладній сферах. У статті розглянуто підвищення конкурентоспроможності підприємств шляхом проведення змін. Здійснення змін стосується кожної сфери бізнесу, тому цьому питанню присвячено багато уваги науковцями. В Україні для підприємств основною проблемою є забезпечення виживання та розвитку. У статті розглянуто значення управління змінами для вирішення цих проблем. Розглянуто та схематично зображено процес управління змінами в організаціi, зумовлений тиском факторів зовнішнього та внутрішнього середовища, що передбачає виконання таких дій, як: визначення необхiдностi та цiлей змін, їх плану вання, організація, вибiр методу проведення змiн, контролювання, регулювання змін та їх завершальне впровадження. У вітчизняній і зарубіжній літературі немає єдиної думки щодо визначення поняття «управлiння змiнами». У зв'язку з цим у статті з наукової літератури наведено багато найбiльш розповсюджених тлумачень, якi розкривають сутність цього поняття. У статті автором зроблена спроба сформулювати поняття "управління змінами» на підставі узагальнення розповсюджених в літературі тлумачень. Розглянуто, що включають до себе визначення і характеристика проблем та перспектив змін. Визначена мета проведення змiн на торговельному підприємстві. Розглянуто процес управління змінами в торговельній організаціi.
Keywords: зміни; управління змінами; конкурентоспроможнiсть; конкурентні переваги; ефективність змін; 005, 936.3