Організаційно-економічний механізм забезпечення інноваційної діяльності сучасного підприємства - Козуля, Сергій Юрійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Об'єктом дослідження є інноваційна діяльність підприємства. Мета роботи – дослідження і розробка організаційно-економічного механізму забезпечення інноваційної діяльності підприємства. Метод дослідження – методи аналізу та синтезу, групування і узагальнення, порівняльний аналіз, графічний метод, методи статистичного та економічного аналізу, експертні оцінки. Розроблено методику оцінки рівня інноваційної діяльності підприємства, особливістю якої є використання взаємопов'язаної системи показників, структурованих за чотирма ключовими напрямками: інноваційний потенціал, інноваційна активність, активізація інноваційної діяльності та ступінь інноваційності підприємства, що дозволяє оцінити рівень інноваційного розвитку, виявити проблемні області та перспективні напрямки розвитку на кожному етапі життєвого циклу інноваційної діяльності підприємства; Розроблено методику забезпечення інноваційної діяльності підприємства, в основі якої лежить алгоритм формування тимчасових проєктних офісів, адаптованих під конкретні інноваційні проєкти, з системою відбору фахівців за необхідними компетенціями, набір інструментів активізації інноваційної діяльності для успішної роботи тимчасових проєктних офісів, і система оцінки всіх етапів інноваційного процесу, що дозволяє виявити «вузькі місця» в інноваційному процесі, своєчасно вносити корективи і мінімізувати ризики реалізації інноваційних проєктів. Практична значущість дослідження, проведеного в даній магістерській роботі, обумовлена тим, що дане дослідження допоможе вирішити важливу проблему сучасних підприємств, а саме допоможе зрозуміти, наскільки важливий інтелектуальний капітал в інноваційній діяльності підприємства.
Keywords: інновації; інноваційна діяльність; інтелектуальний капітал; організаційно-економічний механізм