Розроблення та вдосконалення механізмів пересування підйомно-танспортних і землерийних машин методами моделювання - Крупко, Валерій Григорович; Крупко, Ігор Валерійович; Рукавишников, Юрій Васильович; Krupko, Valeriy; Krupko, Ihor; Rukavishnikov, Uriy (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
У статті розглянуті питання вдосконалення механізмів пересування технологічних машин (стрілових кранів та кар’єрних екскаваторів). На основі аналізу конструкцій гусеничних і крокуючих рушіїв розроблена методика, яка містить теоретичні дослідження, здійснені за допомогою математичних моделей, що дає змогу обґрунтувати параметри та конструкцію опорних елементів рушіїв та дозволяє знайти способи їх удосконалення. Так, для гусеничних рушіїв обґрунтовані навантаження на опорні елементи (траки) та визначені напрями підвищення їхньої міцності. Для крокуючих механізмів кранів обґрунтована поверхність опорної лижі з додатковими елементами у вигляді шевронних зубців, що дає змогу збільшити коефіцієнт зчеплення лижі з ґрунтом. Розроблені рекомендації для підприємств, що експлуатують і виготовляють гусеничні та крокуючі рушії.
Keywords: підйомно-транспортні машини; землерийні машини; моделювання; опорні елементи; трак; екскаватор; механізм; рушій; елементи привода; лижа; lifting and transport equipment; earthmoving machinery; modeling; supporting elements; track; excavator; mechanism; driving elements; ski; 621.873.11; 10.30977/BUL.2219-5548.2023.101.1.133