Антикризове управління трудовими ресурсами - Бабкін, Д. О.; Нікітіна, О. А. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2014)
У статті досліджено теоретичні аспекти антикризового управління трудовими ресурсами в підприємствах, для яких ключовим і одночасно найбільш витратним активом бізнесу є персонал. На жаль, криза змушує керівників скорочувати витрати на трудові ресурси. І дуже важливо зробити це правильно і без великих втрат. Метою статті є дослідження процесу антикризового управління трудовими ресурсами на підприємстві. Головними завданнями дослідження є: вивчення і систематизація теоретичних питань, задля удосконалення системи управління в організації; розробка пропозицій щодо вдосконалення системи управління, а також оцінка ефективності зроблених пропозицій. Особливо складним завданням процес антикризового управління трудовими ресурсами є для великих підприємств і компаній з територіально розподіленою структурою, де дуже важко об'єктивно оцінити роль кожного співробітника у розвитку бізнесу підприємства. Проте, управління трудовими ресурсами є одним з найважливіших функцій в стратегії підприємства, оскільки в умовах сучасного виробництва роль людини зростає, і до його здібностям, рівню знань і кваліфікації пред'являються все більш високі вимоги. У статті доведено, що антикризове управління персоналом передбачає не тільки формальну організацію роботи з персоналом, але і сукупність факторів соціально-психологічного, морального характерудемократичний стиль управління, турботливе ставлення до потреб людини, врахування його індивідуальних особливостей і пр. Зусилля подальших досліджень мають бути направлені на розробку алгоритму дії функціювання кадрової політики в умовах кризи та виявлення потенційних загроз ефективній діяльності вітчизняних підприємств на зовнішніх ринках.
Keywords: антикризовий менеджмент; витрати на персонал; криза; кадрова служба; персонал; 005.95/.96:005.334