Дослідження зміни фізико-хімічних властивостей моторної оливи при експлуатації автомобіля «Huyndai Santa FE» - Осадчий, Сергій Іванович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2026)
Об`єкт дослідження – процеси змінювання фізико-хімічних властивостей моторних олив при експлуатації автомобілів. Мета роботи – оцінка властивостей моторної оливи, що дозволяє підвищити ефективність використання автомобілів за рахунок раціонального використання ресурсу моторних олив. Методи дослідження – лабораторні й експлуатаційні випробування із застосуванням апробованих методики, установлених відповідними ТУ і ДСТУ. В кваліфікаційній роботі виконано аналіз методів виробництва олив, визначення якості оливи та бракувальних показників, що дозволяють проводити заміну моторної оливи з урахуванням фактичного стану. Отримані результати зміни густини, температури спалаху у відкритому тиглі та кінематичної в’язкості моторної оливи МОТUL SAE 5W-40 API SP при експлуатації легкового автомобіля «Huyndai Santa FE».
Keywords: аналіз методів; бракувальні показники; якість оливи; експеримент; автомобіль; експлуатація.