Визначення особливостей впливу малих промислових котелен на довкілля - Яркова, Аліна Юріївна (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2021)
Методи дослідження – розрахунковий аналіз емісії токсичних речовин за стандартною методикою. Проведено аналіз методів зниження відходящих газів твердопаливних котлів малої і середньої продуктивності. Визначення принципова схема роботи газоочисного обладнання Старобешінської котельні. Проведено оцінку загальних викидів забруднюючих речовин котельнями України. Досліджена група заходів для зменшення емісії оксидів азоту. Наведена карта-схема підприємства та характеристика забруднюючих речовин. Наведено розрахунок необхідною за санітарними нормами ефективності очистки викидів до атмосфери. Проведено розрахунок ГДВ забруднюючих речовин при роботі Старобешінської котельні м. Харків. Проаналізовані поля розсіювання нітрогену після впровадження природоохоронних заходів. Запропоновані заходи по забезпеченню нормативного стану навколишнього середовища. Заходи щодо забезпечення нормативного стану навколишнього середовища при роботі котельні, оцінка можливості виникнення та розвитку аварійних ситуацій, заходи по регулюванню викидів на період особливо несприятливих метеорологічних умов, заходи щодо охорони атмосферного повітря від забруднення, оцінка імовірних аварійних ситуацій та їх наслідки.
Keywords: котельня; деревина; поля розсіювання; забруднюючі речовини; заходи контролю