Удосконалення управління логістичними процесами при обслуговуванні клієнтів логістичною компанією «ЖеТан Логістик» (м. Харків) - Струк, Софія Олегівна (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Мета роботи: удосконалення управління логістичними процесами при обслуговуванні клієнтів логістичної компанії «ЖеТан Логістик» із застосуванням програми авторизованого економічного оператора. Метод дослідження: використання анкетування, аналіз сучасних підходів до організації логістичних процесів, моделювання впровадження програми АЕО, оцінка економічної ефективності та аналіз нормативно-правової бази. Проведено аналіз сучасного стану логістичних процесів при виконанні міжнародних перевезень компанією «ЖеТан Логістик». Визначено ключові проблеми обслуговування клієнтів, включаючи тривалість митних процедур та обмеження через недостатню інтеграцію спрощених митних режимів. Розроблено методику впровадження програми авторизованого економічного оператора для логістичної компанії. Враховано можливості використання програми для прискорення митних процедур на пунктах пропуску. Запропоновано інтегрування малих підприємств під управління «ЖеТан Логістик» для отримання переваг статусу АЕО. Оцінено ефективність впровадження програми АЕО на основі економічних показників: зменшення часу та витрат на митні процедури, підвищення рівня задоволеності клієнтів. На основі отриманих результатів зроблено прогноз, що подальший розвиток програми АЕО в Україні сприятиме оптимізації логістичних процесів, покращенню міжнародного співробітництва. У подальшому розвитку логістичної компанії «ЖеТан Логістик» ключову роль відіграватиме впровадження інноваційних підходів до управління логістичними процесами, зокрема завдяки використанню програми Авторизованого Економічного Оператора. Прогнозні припущення щодо розвитку об'єкта дослідження: очікується, що статус АЕО сприятиме значному покращенню ефективності міжнародних перевезень, оскільки його отримання дозволяє значно спростити митні процедури, скоротити терміни перевезення вантажів та зменшити операційні витрати. Зокрема, це матиме важливе значення для оптимізації перетину кордону в пунктах пропуску. Підвищення ефективності митного контролю завдяки програмі АЕО дозволить компанії «ЖеТан Логістик» не лише знизити витрати, але й покращити репутацію надійного партнера у сфері міжнародних перевезень. Це, у свою чергу, сприятиме розширенню клієнтської бази як серед великих компаній, так і серед малих та середніх підприємств, які зможуть співпрацювати з «ЖеТан Логістик» без необхідності самостійного отримання статусу АЕО. Таким чином, компанія створить ефективну систему обслуговування малих бізнесів, об’єднуючи їхні вантажі під єдиним управлінням і забезпечуючи оптимізацію логістичних процесів. Крім того, прогнозується, що подальший розвиток компанії буде супроводжуватися впровадженням сучасних технологій у сфері логістики, таких як автоматизація процесів, цифровізація документообігу та використання аналітичних інструментів для побудови ефективних маршрутів доставки. Це сприятиме підвищенню конкурентоспроможності «ЖеТан Логістик» на міжнародному ринку, оскільки сучасні інструменти управління дозволять швидше реагувати на зміни попиту та забезпечувати високий рівень обслуговування клієнтів. Таким чином, у середньостроковій та довгостроковій перспективі компанія «ЖеТан Логістик» має потенціал для зміцнення своїх позицій на ринку міжнародних перевезень, підвищення фінансової ефективності та подальшого розширення співпраці з українськими та закордонними партнерами. Реалізація програми АЕО разом із впровадженням інноваційних рішень стане основою для сталого розвитку компанії в умовах глобалізованої економіки.
Keywords: логістичні процеси; міжнародні перевезення; митні процедури; обслуговування клієнтів; спрощення митногго контролю; управління логістикою