Використання графічних баз даних в логістиці - Заргарян, Володимир Артурович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2026)
Об’єктом дослідження є процеси інформаційного супроводу та моніторингу руху вантажів у мультимодальних логістичних ланцюгах. Мета роботи полягає у підвищенні ефективності моніторингу та управління логістичними ланцюгами постачань шляхом розробки спеціалізованої інформаційної системи на основі графової бази даних Neo4j, що забезпечує наскрізну видимість вантажів у режимі реального часу. У роботі проаналізовано сучасний стан та обмеження існуючих систем управління логістикою (TMS/ERP), побудованих на реляційних моделях даних. Виявлено, що традиційні підходи не забезпечують необхідної швидкодії при аналізі складних мережевих взаємозв'язків. Обґрунтовано доцільність застосування моделі атрибутивного графа (Labeled Property Graph) для моделювання транспортних мереж. Розроблено та спроєктовано архітектуру системи, яка включає ядро на базі СУБД Neo4j, механізми інтеграції даних та клієнтський інтерфейс на базі фреймворку Dash для візуалізації мережі. У межах практичної реалізації розроблено концептуальну модель даних (мапінг вузлів та зв'язків), реалізовано набір аналітичних запитів мовою Cypher для відстеження маршрутів, виявлення логістичних аномалій та автоматичного управління за відхиленнями (Management by Exception). Проведено тестування системи на еталонних даних, що підтвердило здатність системи миттєво обробляти топологічні зміни та візуалізувати їх в інтерфейсі диспетчера. Практичне значення роботи полягає у створенні системи, що забезпечує наскрізну видимість, проактивне управління ризиками та оптимізацію логістичних процесів завдяки візуалізації вантажопотоків.
Keywords: логістичні ланцюги; графові бази даних; Neo4J; наскрізна видимість; Cypher; аналітичний моніторинг; управління; ризики; Dash