Застосування комп’ютеризованих засобів контролю технічного стану автомобіля. Частина 1. Дослідження будови та характеристик комп’ютерних гальмівних стендів - Мануйло, Богдан Володимирович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2026)
Мета роботи – підвищення ефективності навчального процесу в умовах дистанційного навчання з дисциплін «Діагностика мехатронних систем автомобіля» і «Комп’ютерна діагностика та моніторинг стану транспортних засобів». Об’єкт дослідження – процес контролю гальмівних якостей автомобіля. Предмет дослідження – комп’ютерні гальмівні стенди. Метод дослідження – використання технологій мультимедіа. Складено класифікаційну структуру електричних засобів діагностики за ознаками: призначення; категорія виконання; функціональна структура; конструктивні атрибути; особливості застосування. Визначено критерії оцінки технічного стану гальмівної системи і якості гальмування автомобіля. Дана загальна характеристика стендам контролю параметрів гальмівних систем автомобіля, побудовані за різними принциповими схемами вимірювальних систем. На прикладі га-льмівного стенду моделі СТМ 8000 розглянуто функціональну структуру роликової установки і системи керування приводами. Наведено комплектацію та технічні характеристики гальмівних роликових і платформних стендів промислових зразків провідних виробників. Розглянуто варіанти реалізації пересувних ЛТК, побудованих на базі гальмівних стендів. Підібрано відеоконтент для проведення дистанційних занять з дисциплін ДМСА і КДТЗ за темою «Принципи побудування діагностичних приладів і систем». Результати роботи передбачено використовувати в навчальному процесі у якості мультимедійних додатків з дисциплін «Діагностика мехатронних систем автомобіля».
Keywords: гальмівний стенд; роликова установка; фіксатор керма; інерційна платформа; педометр; депресор; лінія технічного контролю; пересувна діагностична станція; відеоконтент