Фрактографічне дослідження руйнування вала-шестерні зі сталі 34ХН1М - Носко, О. А.; Погребна, Н. Е.; Гребенєва, А. В.; Аюпова, Т. А.; Аюпов, А. А.; Nosko, Olha; Pohrebna, Nataliia; Hrebenieva, Аnnа; Aiupova, Tetyanа; Aiupov, Oleksandr (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
Проаналізовано причини та особливості експлуатаційного руйнування шестерні, виготовленої зі сталі марки 34ХН1М. Установлений крихкий втомний характер руйнування. Визначено, що причиною руйнування шестерні є втома металу під час дії циклічних напружень вигину та крутіння. Визначений незадовільний стан поверхні, для якого властиві пори та раковини, які є концентраторами напружень за умови появи тріщини.
Fractographic research of destruction of 34CrNi1Mo steel gear shaft
Keywords: вал-шестерня; сталь 34ХН1М; втома; злам; тріщина; руйнування; gear shaft; steel 34KhN1M; fatigue; fracture; crack; destruction; 669. 187.56; 10.30977/BUL.2219-5548.2023.103.0.109