Дослідження структуроутворення та показників міцності алюмінієвих сплавів при модифікуванні дисперсними композиціями - Глушкова, Д. Б.; Демченко, С. В.; Калініна, Н. Є.; Hlushkova, Dianа; Demchenko, Sergey; Kalinina, Natalia (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
Запропоновано модифікування алюмінієвих сплавів комплексним дисперсним модифікатором на основі ZrC плазмохімічного синтезу. Досягнуто здрібнення зерна модифікованих сплавів у 1,5…2 рази, підвищення міцнісних властивостей на 12…18 % та покращення корозійної стійкості. Запропоновано механізм дії комплексного дисперсного модифікатора в алюмінієвому розплаві. Застосування таких модифікаторів полегшує технологічний процес, є екологічно безпечним, сприяє рівномірному розподілу введених композицій, що підвищує міцність сплавів та їх стабільність. Досягнуті результати показали ефективність модифікування алюмінієвих сплавів дисперсними композиціями.
Study of structure formation and strength indicators of aluminum alloys when modified with dispersed compositions
Keywords: ливарні та деформовані алюмінієві сплави; комплексний дисперсний модифікатор; зеренна структура; міцнісні властивості; корозійна стійкість; cast and deformed aluminum alloys; complex nano-disperse modifier; grain structure; strength properties; corrosion resistance; 669.715; 10.30977/BUL.2219-5548.2023.103.0.83