Розробка математичної моделі роботи гідравлічного привода - Чала, Ганна (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
У роботі були вивчені питання, пов'язані з гідравлічними приводами, областями їх використання й обгрунтовуванням їх вибору. Для моделювання гідропривода була складена лініарізована модель і структурна схема гідропривода дросельного управління шляхом отримання математичних моделей усіх елементів, що входять в привод (гідроциліндр – золотниковий розподільник, гидропідсилювач із зворотним зв’язком). У програмному пакеті MatLab – Simulink була складена модель гідропривода дросельного управління, що слідкує, і проведено моделювання його роботи. У результаті моделювання динаміки гідропривода були одержані перехідні процеси для різних законів управління регулятора з метою забезпечення роботи привода в перехідному і сталому режимах із заданими показниками якості. Найкращі показники якості була забезпечені пропорційним регулятором з коефіцієнтом передачі kp=0,9533. Результати моделювання лінеаризованої моделі гідропривода, проведеного за допомогою системи MATLAB+Simulink, представлені на графіках і в таблиці. Одержані результати свідчать про можливість розробки гідравлічного привода, що слідкує, дросельного управління з характеристиками, відповідними всім вимогам технічного завдання.
Keywords: гідропривод; тиск; золотниковий розподільник; гідроциліндр; математична модель; передатна функція; структурна схема; моделювання; зворотний зв’язок; перехідний процес