Підвищення зносостійкості лакофарбового покриття методами детейлінгу - Світличний, Ростислав Ігорович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2026)
Об’єкт дослідження – лакофарбове покриття кузова автомобіля та сучасні дітейлінг-технології його захисту. Мета роботи – аналіз сучасних методів захисту автомобільних лакофарбових покриттів та оцінка ефективності дітейлінг-технологій для підвищення довговічності й зносостійкості кузова автомобіля. Предмет дослідження – вплив сучасних защитних детейлінг-покриттів на зносостійкість лакофарбового покриття автомобіля. У роботі використано методи теоретичного аналізу, порівняння, узагальнення, систематизації та оцінки ефективності сучасних дітейлінг-технологій захисту лакофарбового покриття автомобіля. У бакалаврській роботі проаналізовано будову та функції автомобільного лакофарбового покриття, основні механізми його пошкодження та зношування під впливом механічних, хімічних, корозійних, температурних і атмосферних факторів. Розглянуто сучасні технології захисту кузова автомобіля, зокрема воскові, полімерні, керамічні, графенові покриття та поліуретанові антигравійні плівки. На основі аналізу науково-технічних джерел виконано порівняльну оцінку ефективності сучасних дітейлінг-технологій та визначено особливості їх застосування в різних умовах експлуатації автомобіля. Сформульовано практичні рекомендації щодо вибору та використання сучасних захисних покриттів для підвищення довговічності кузова автомобіля.
Keywords: лакофарбове покриття; детейлінг; керамічне покриття; ppf-плівка; гідрофобність; зносостійкість; корозія; захисні покриття; автомобіль