Зупинення Україною дії Оттавської конвенції: як зменшити потенційну екологічну шкоду? - Стріжкова, Алла Володимирівна; Strizhkova, Alla (НДІ ПЗІР НАПрН України, 2025)
Наукова робота присвячена аналізу впливу на екосистеми та використання природних ресурсів України зупинення Україною дії Конвенції про заборону застосування, накопичення запасів, виробництва і передачі протипіхотних мін та про їхнє знищення від 18 вересня 1997 року. Запропоновано альтернативну протипіхотним мінам систему засобів та заходів, покликану захистити державний кордон, об’єкти критичної інфраструктури, модернізувати інженерні загородження замість мін на ділянках, де це доцільно задля збереження навколишнього природного середовища.
Ukraine's suspension of the Ottawa convention: how to reduce potential environmental damage?
Keywords: Оттавська конвенція; використання природних ресурсів; мінування; інноваційні підходи; цифрові технології; протимінна діяльність; екологічна шкода; Ottawa Convention; use of natural resources; mining; innovative approaches; digital technologies; mine action; environmental damage; 10.37772/978-617-7806-65-2