Відновлення та підвищення експлуатаційного ресурсу болтів кріплення коліс автобусів - Руденко, Максим Віталійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
В кваліфікаційній роботі виконується дослідження процесів зношування, відновлення вібродуговим наплавленням та модифікування іонним бомбардуванням поверхні болтів кріплення коліс автобусів. Мета роботи є відновлення та підвищення післяремонтного ресурсу болтів кріплення дисків задніх коліс автобуса ЛАЗ. Методи дослідження – статистичний аналіз оцінки зношування, металографічний аналіз, електронна мікроскопія, вимірювання шорсткості та твердості поверхні, визначення механічних властивостей – границі міцності на зріз та границі витривалості, оцінювання циклічної довговічності. В роботі статистичними методами оцінено зношування болтів, розглянуті існуючі методи відновлення зношених деталей та обґрунтований вибір найбільш ефективного вібродугового наплавлення для компенсації зносу різьбової та шліцьової частин болтів кріплення коліс. Вирішено питання оптимізації параметрів наплавлення і проведені дослідження їх позитивного впливу на структуру на властивості наплавленого шару. Після відновлення болтів використано поверхневе модифікування низькоенергетичним іонним бомбардуванням, що дозволило підвищити поверхневу твердість, збільшити показники статичної міцності та циклічної довговічності. Проведені експериментальні дослідження підтвердили правильність вибору та ефективність процесів повного циклу ремонтних робіт як для відновлення болтів кріплення дисків коліс автобуса, так і для підвищення післяремонтного експлуатаційного ресурсу. Практична значимість роботи доведена успішною апробацією відновлених болтів на авторемонтному підприємстві.
Keywords: болт кріплення коліс; зношування; втомна міцність; вібродугове наплавлення; іонне бомбардування; структура; шорсткість поверхні; циклічна довговічність