Аналіз світового досвіду обробки хмар точок лазерного сканування для моніторингу та діагностики інфраструктурних об'єктів - Халіна, Єлизавета Євгенівна (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2026)
У межах кваліфікаційної роботи розглянуто теоретичні основи лазерного сканування, класифікацію його різновидів за типом платформи та відповідну нормативно-правову базу України. Проаналізовано світовий досвід застосування аеролазерного сканування для швидкої автоматизованої оцінки пошкоджень міської забудови після землетрусів на прикладі Стамбула, де метод забезпечив точність класифікації будівель на рівні 98-99 %. Розглянуто технологію безконтактної діагностики тріщин на фрескових поверхнях історичної споруди Палаццо Веккіо (Флоренція) за геометричними ознаками хмари точок – варіацією поверхні, відхиленням нормалей та кривизною. Опрацьовано методику застосування наземного лазерного 3D-сканування для діагностики дорожнього покриву відповідно до класифікації дефектів за ДСТУ 8954, включно з побудовою тріангуляційної моделі поверхні дороги та розрахунком об'ємів дефектів для планування ремонтних робіт.
Keywords: лазерне сканування; LIDAR; хмара точок; Trimble TX6; діагностика інфраструктури; моніторинг пошкоджень; дорожній покрив