Аналіз застосування в конструкції сучасних транспортних засобів систем та засобів забезпечення безпеки та стійкості руху - Садовський, Володимир Олександрович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Метою магістерської роботи є комплексний аналіз сучасних систем та засобів забезпечення безпеки і стійкості руху транспортних засобів, дослідження їх конструктивних та функціональних особливостей, визначення взаємозв’язку між механічними та електронними компонентами автомобіля, а також оцінка ефективності застосування активних і пасивних систем безпеки в різних умовах експлуатації. Об'єкт дослідження – процес стійкого руху транспортного засобу категорії М1. Предмет досліджень – системи та засоби забезпечення безпеки і стійкості руху транспортних засобів. Досягнення цієї мети передбачає глибоке вивчення принципів роботи таких систем, як ABS, ESP, TCS, системи допомоги при екстреному гальмуванні, адаптивного круїз-контролю та інших ADAS технологій, а також аналіз пасивних засобів безпеки (подушки, штори безпеки, деформаційні зони кузова, ремені з преднатягувачами). Особлива увага приділяється взаємодії активних і пасивних систем з конструкцією транспортного засобу, що дозволяє забезпечити високу стійкість руху, прогнозовану керованість і мінімізацію ризику аварійних ситуацій. Результати кваліфікаційної роботи можуть бути використані при проектуванні систем активної та пасивної безпеки легкових автомобілів або модернізації вже існуючих.
Keywords: транспортний засіб; рух; стійкість; керованість; фактори; система безпеки