Автомобільний дизель номінальною потужністю 129 кВт на базі двигуна 6ЧН 8,8/8,2. Розробка демпфера крутильних коливань колінчастого вала - Левандовський, Іван Андрійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2026)
Об’єкт дослідження – новий автомобільний дизель 6ЧН 8,8/8,2 другого номіналу потужності. Другий номінал потужності відрізняється від першого її збільшенням на 15–20%, а саме від 110 кВт до 129 кВт. Новий дизель розробляється вперше за безпосередньою участю кафедри двигунів внутрішнього згоряння ХНАДУ і базується на науково-технічних рішеннях та елементній базі дизеля 6ДТНА1. Двигун отримав вищі показники ефективності завдяки новій схемі сумішоутворення з чотириклапанною головкою циліндрів та центральним упорскуванням палива. Мета роботи – проєктування автомобільного дизельного двигуна 6ЧН 8,8/8,2 другого номіналу потужністю 129 кВт з розробкою демпфера крутильних коливань колінчастого вала, що забезпечить підвищення ресурсу двигуна та зниження рівня динамічних навантажень у кривошипно-шатунному механізмі. У роботі розроблено проєкт автомобільного дизеля потужністю 129 кВт на базі двигуна 6ДТНА1 із застосуванням демпфера крутильних коливань колінчастого вала. Виконано розрахунок робочого процесу двигуна на режимі номінальної потужності, динамічний розрахунок та розрахунок на міцність гільзи циліндрів. Наведено економічне обґрунтування необхідності створення саме такого дизеля, а також розглянуто питання безпеки під час його випробувань.
Keywords: дизель; другий номінал; тепловий розрахунок; динамічний розрахунок; міцносний розрахунок; демпфер крутильних коливань; маховик демпфера; економічне обгрунтування; охорона праці