Особливості оцінювання рівня економічної безпеки малого підприємства транспорту - Нестеренко, В. Ю.; Федосєєнко, О. О.; Коваль, І. Б.; Nesterenko, V. Yu.; Fedoseenko, O. O.; Koval, I. B. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Мета. Вдосконалення методики оцінювання рівня економічної безпеки транспортного підприємства з врахуванням специфіки діяльності малого підприємства. Методика дослідження. В ході дослідження використовувалися методи аналізу і синтезу, метод логічного аналізу. Інформаційними ресурсами дослідження є електронні інформаційні ресурси і матеріали періодичних видань. Результати. Прийняття рішень щодо підвищення рівня економічної безпеки підприємства вимагає обов’язкового проведення оцінювання, аби підтвердити їхню результативність та обґрунтованість. Це зумовлює потребу у створенні зрозумілого інструментарію для визначення рівня економічної безпеки підприємства як до впровадження відповідних заходів, так і після їх здійснення. Водночас застосовуваний підхід до оцінювання економічної безпеки має враховувати особливості підприємства, яке є об’єктом аналізу. Для визначення рівня економічної безпеки підприємства транспортної галузі найкраще підходить методика, яка передбачає оцінювання загального рівня економічної безпеки підприємства на двох рівнях шляхом аналізу його функціональних складових. Оцінювання економічної безпеки транспортного підприємства ґрунтується на розрахунку інтегрального показника, який характеризує кожну складову з урахуванням значущості її впливу на загальний рівень економічної безпеки підприємства. Досліджувана методика розрахунку інтегрального показника є надзвичайно інформативною та добре пристосованою для аналізу рівня економічної безпеки саме транспортних підприємств. Водночас під час її застосування для оцінювання економічної безпеки транспортного підприємства, що функціонує у форматі ФОП, виникає необхідність у доопрацюванні методики з урахуванням масштабів малого бізнесу фізичної особи-підприємця, що має суттєве значення для визначення корпоративної складової. Тому при обчисленні інтегрального показника для транспортного підприємства у формі ФОП доцільно вилучити корпоративну складову зі структури показника та відповідно скоригувати вагомість інших елементів інтегрального показника економічної безпеки підприємства. Наукова новизна. Удосконалено методику оцінювання рівня економічної безпеки підприємства з врахуванням специфіки функціонування малого підприємства транспорту. Практична значущість. Запропоновані висновки можуть бути використані дослідниками, власниками та керівниками підприємств транспортної галузі під час формування системи управління економічною безпекою.
Features of assessing the level of economic security of a small transport enterprise
Keywords: економічна безпека; оцінювання; транспортне підприємство; мале підприємство; фізична особа підприємець; economic security; assessment; transport enterprise; small enterprise; individual entrepreneur.; 331.658.15; https://doi.org/10.30977/PPB.2226-8820.2025.35.195