Облік, аналіз та контроль розрахунків підприємства з постачальниками та підрядниками - Єлізев, Віталій Васильович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2026)
Обґрунтовано теоретичні положення та розроблено практичні рекомендації з удосконалення організаційно-методичних засад обліку, аналізу й контролю розрахунків із постачальниками та підрядниками. Уточнено методику відображення зобов’язань у системі рахунків та звітності, проведено аналіз господарської діяльності суб’єкта дослідження та оцінено стан його платіжної дисципліни. Розроблено пріоритетні напрями модернізації обліково-аналітичної системи ТОВ «Шляхбуд» на засадах контрактно-орієнтованого підходу та розробити регламенти внутрішнього контролю розрахунків на основі п’ятикомпонентної моделі з урахуванням галузевих ризиків дорожнього будівництва.
Keywords: бухгалтерський облік; внутрішній контроль; дорожнє будівництво; зобов’язання; контрактно-орієнтований підхід; кредиторська заборгованість; моделювання контрольних процедур; облікова політика; обліково-аналітичний супровід; організація обліку; розрахунки з постачальниками та підрядниками; цикл розрахункових операцій