Дослідження причин незадовільної якості поковок з аустенітної корозійностійкої сталі - Путря, Дмитро Олександрович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2026)
Об’єкт дослідження – процеси структуроутворення при температурно-деформаційному оброблянні зливку при куванні та їх вплив на властивості поковок зі сталі 08Х18Н10Т. Мета роботи – визначення на основі комплексних досліджень причин незадовільної якості поковок з аустенітної корозійностійкої сталі 08Х18Н10Т і надання рекомендацій з підвищення їх якісних характеристик. Метод дослідження – комплексні порівняльні дослідження структури і властивостей забракованих по УЗК і придатних поковок зі сталі 08Х18Н10Т. Хімічний аналіз поковок проводили на високочутливому спектрометрі «SPECTROMAX» фірми «SPECTRO», Німеччина; дослідження макро- і мікроструктури здійснювали металографічним і електронно-мікроскопічними методами; випробування на стійкість проти міжкристалітної корозії (МКК) проводили за методом Е, ASTM A-262; механічні властивості визначали випробуванням зразків на розтягування. Результати. Встановлено, що забраковані за УЗК дослідні поковки, на відміну від придатних, характеризувалися: наявністю ділянок лікваційної та структурної неоднорідності сталі, підвищеним вмістом δ-фериту і неметалевих включень; аномальною різнозернистою мікроструктурою з величиною зерна від № – 2 (700 мкм) до № 8 (20 мкм); виділеннями карбідів хрому на границях аустенітних зерен; схильністю до міжкристалітної корозії. Встановлено, що причинами незадовільної якості поковок зі сталі 08Х18Н10Т є металургійний фактор і нестабільний температурно-деформаційним режим кування зливків. Розроблено рекомендації для поліпшення структури і підвищення якості поковок у промислових умовах.
Keywords: корозійностійка аустенітна сталь; кування; поковки; хімічний склад; макро- і мікроструктура; ультразвуковий контроль; міжкристалітна корозія; механічні властивості