Дослідження впливу мікрокремнезему на фізико-механічні характеристики бетону - Овчаренко, Сергій Анатолійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2022)
Розглянуто вплив структури на властивості бетонів та способи регулювання експлуатаційних властивостей дорожніх цементних бетонів. Визначено вплив мікрокремнезему на водоцементне відношення та міцність бетону. Визначено оптимальну кількість мікрокремнезему та суперпластифікатору при якій спостерігається збільшення фізико-механічних показників якості бетонів. Введення мікрокремнезему разом із суперпластифікатором у оптимальній кількості приводить до підвищення морозостійкості бетону на одну марку. Спостерігається зниження водопоглинання та стиранності бетонів. Розроблено технологію виготовлення бетонних сумішей.
Keywords: мікрокремнезем; водопоглинання; стиранність; міцність; морозостійкість; цементобетон