Інтелектуальний капітал як стратегічна складова конкурентоспроможності економіки України - Мельник, В. В.; Бобко, В. В.; Поліщук, О. М.; Melnyk, Viacheslav; Bobko, Valentyn; Polishchuk, Oleg (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2016)
Сучасна модернізація вітчизняної економіки напряму пов’язана з ефективною інноваційною політикою, яка є стратегічним напрямом соціально-економічного розвитку нашої держави. Тобто сучасна вітчизняна інноваційна політика має стимулювати розвиток та впровадження передових технологій, новітніх послуг та інтелектуального капіталу. Крім того запровадження такої політики є неодмінним атрибутом майбутнього, при умові бажання України інтегруватися до європейського співтовариства. У статті розглянуто формування напрямів соціально-економічного розвитку держави в період світових глобалізаційних процесів. Відзначено, що в умовах глобалізаційних викликів проблема, пов’язана з підвищенням конкурентоспроможності економіки України, чи не є найважливішим з питань, що потребує негайного вирішення. Метою статті є обґрунтування необхідності забезпечення розвитку та достатнього рівня захисту інтелектуальної власності в Україні. Аналіз літературних джерел та зарубіжного досвіду показують, що докорінна трансформація існуючої світової системи, в першу чергу, пов’язана з використанням наукоємних виробництв. Це є підґрунтям для розвитку соціально-орієнтованої ринкової економіки. Важливе значення для вдалого розповсюдження передових технологій має процес комерційного використання інтелектуальної власності. Проаналізовані дослідження, проведені на національному та міжнародному рівнях, щодо проблеми захисту прав інтелектуальної власності в Україні, недобросовісної конкуренції і її впливу на інвестиційну привабливість України. При цьому відзначено, що принциповим питанням в розвитку інтелектуального капіталу в Україні є захист прав інтелектуальної власності, як запорука розвитку міжнародного науково-технічного співробітництва, як важливий фактор забезпечення добробуту населення.
Intellectual capital as a strategic component of Ukraine’s economic competitiveness
Keywords: конкуренція; економіка; держава; інновації; інтелект; капітал; технології; інфраструктура; виробництво; власність; competition; economy; government; innovation; intelligence; capital; technology; infrastructure; manufacturing; property; 338.2.