Розробка транспортного засобу для людей з особливими потребами - Звягін, Григорій Дмитрович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2021)
Мета роботи – є визначення можливості модифікації існуючого або створення нового транспортного засобу для самостійного пересування людей з обмеженою рухливістю. Об'єкт роботи – покращення якості самостійного пересування людей з обмеженою рухливістю. Предмет роботи – автоматизація електроприводу інвалідного візка. Актуальність роботи присвячена соціальним питанням забезпечення зручного пересування людей з обмеженою рухливістю. В міру фізичних обмежень для окремих груп людей, інвалідний візок є єдиним можливим засобом пересування для ведення повноцінного життя та соціальної інтеграції, тому розробка такого транспортного засобу з електричним приводом, який може дозволити вільно і самостійно пересуватись людям з особливими потребами є актуальною задачею. Проаналізовано аспекти пересування людей з особливими потребами містом, розглянуто види існуючих засобів пересування для них. Проведено аналіз конструкцій та функціональних можливостей автоматизованих інвалідних візків, визначено їх недоліки, що ускладнюють їх широке розповсюдження. В роботі наведено існуючі види електродвигунів, виділено їх переваги та недоліки, розглянуто особливості управління електричними двигунами з точки зору ефективності, економічності, забезпечення плавності ходу та керованості. Запропонована власна конструкція електроприводу інвалідного візка з моторколесами та схему системи їх керування для практичної реалізації.
Keywords: електропривод; моторколеса; автоматизований електропривод; автоматизована система управління; інвалідне крісло; акумуляторна батарея