Транспортний засіб категорії М1. Розробка коробки передач та аналіз механізмів перемикання передач - Грішин, Даніїл Валерійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2026)
Об'єкт дослідження – транспортний засіб категорії М1. Мета роботи – розробка коробки передач транспортного засобу категорії М1. У процесі виконання роботи було здійснено аналіз конструкцій транспортних категорії М1. Особлива увага приділялася конструкції коробок передач та аналізу систем керування процесом перемикання передач. Проаналізувавши переваги та недоліки існуючих конструкцій, була розроблена коробка передач транспортного засобу категорії М1, яка відповідає всім вимогам, має високі технологічні і експлуатаційні показники. Механізм перемикання передач є одним із найважливіших вузлів механічної коробки передач автомобіля, оскільки забезпечує вибір необхідної передачі та передачу керуючих зусиль від водія до внутрішніх елементів коробки передач. Основним призначенням механізму перемикання передач є забезпечення надійного, точного та безпечного перемикання передач залежно від дорожніх умов, швидкості руху транспортного засобу та навантаження на двигун. Від конструкції та технічного стану механізму перемикання значною мірою залежать комфорт керування автомобілем, довговічність трансмісії та безпека експлуатації транспортного засобу. Результати можуть бути використані при проектуванні трансмісій для транспортних засобів категорії М1 або модернізації вже існуючих.
Keywords: транспортний засіб; трансмісія; коробка передач; крутний момент; механізм перемикання; тросиковий привід; система SHIFT-BY-WIRE