Дослідження зарядної інфраструктури електробусів з різними типами накопичувачів енергії - Лещенко, Микола Сергійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2021)
Мета роботи: Дослідження зарядної інфраструктури електробусів з різними типами накопичувачів енергії, що дозволяють оптимально спланувати автобусний парк за кількістю транспортних засобів, їх типом, ємністю тягового накопичувача енергії та кількістю зарядних станцій. Об’єкт роботи: процес планування автобусного парку, який передбачає наявність електробусів, автобусів з ДВЗ і зарядних станцій. Предмет роботи: технічні і експлуатаційні характеристики електробусів. В роботі проведено дослідження способів оптимізації автобусного парку та зарядної інфраструктури; розглянуто проблеми переходу від дизельних автобусів громадського транспорту до електробусів. Представлено генетичний алгоритм у поєднанні з змішаним цілочисельним нелінійним програмуванням. Він спрямований на мінімізацію сукупної вартості експлуатації, що складається з інвестицій у транспортні засоби і зарядні пристрої, експлуатаційні витрати та витрати на електроенергію. Результати роботи доцільно використовувати при планування парку громадського транспорту з електричних автобусів.
Keywords: електробус; транспортний засіб; зарядна станція; автобусний парк; оптимізація