Удосконалення системи технічного сервісу газобалонного обладнання автомобілів шляхом контролю параметрів паливоподачі - Спорнік, Денис Валерійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2026)
Об'єкт дослідження – процес технічного обслуговування автомобілів, оснащених газобалонним обладнанням з мікропроцесорним керуванням. Мета роботи – є підвищення ефективності технічного сервісу газобалонного обладнання автомобілів шляхом засобів контролю параметрів паливоподачі газових форсунок. Методи досліджень. У роботі використаються аналітичні (аналіз систем ГБО) методи, математичне моделювання, порівняльний аналіз, методи технічної діагностики. У дипломній роботі проведено аналіз конструкцій газових електромагнітних форсунок та їх експлуатаційних характеристик. Визначено основні параметри, що впливають на їх пропускну спроможність, і розроблено метод її оцінки. Запропоновано пневматичний пристрій для вимірювання пропускної спроможності форсунок та технічні заходи для їх регулювання. У результаті виконання роботи вирішено комплекс задач, спрямованих на підвищення ефективності технічного обслуговування автомобілів, оснащених сучасним газобалонним обладнанням. Отримані результати можуть бути використані для удосконалення процесів діагностики, зниження експлуатаційних витрат та підвищення надійності роботи системи живлення двигуна.
Keywords: газобалонне обладнання; двигун внутрішнього згоряння; газові форсунки; паливоподача; діагностика