Теоретичні аспекти дослідження послуг зі страхування туристичної діяльності - Полуляхова, О. О.; Poluliakhova, Oleksandra (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2015)
Активний розвиток туризму на міжнародному та національному рівнях обумовив необхідність ефективного захисту майнових інтересів суб’єктів туристичної діяльності від різноманітних ризиків, викликаних певними страховими подіями. Метою статті є визначення економічної природи ризиків суб’єктів туристичній діяльності та можливостей використання страхування для їх мінімізації. Враховуючи специфіку туристичного страхування, у роботі запропоновано розглядати його з позицій трьох суб’єктів: компаній, що забезпечують туристичну діяльність, споживачів туристичних послуг та інфраструктурних учасників (перевізники, готелі, ресторани тощо). У статті визначено основні ризики, що характерні для кожного із суб’єктів туристичної діяльності, а саме: повна або тимчасова втрата працездатності, смерть у результаті нещасного випадку, втрата або крадіжка багажу, документів, засобів існування, відміна поїздки внаслідок визначених у договорі причин, дострокове завершення подорожі внаслідок хвороби чи нещасного випадку, невиконання чи неналежне виконання договірних зобов’язань тур фірм перед туристами, неплатоспроможність чи банкрутство туроператора чи турагента та інші. У статті згруповано та охарактеризовано найбільш поширені види послуг зі страхування туристичної діяльності у розрізі галузей страхування (майнове страхування, страхування відповідальності, особисте страхування). Як підсумок, у роботі наведено обґрунтування того, що розвиток туристичного страхування дозволяє забезпечити відшкодування матеріальної та моральної шкоди застрахованим особам, зменшення нещасних випадків та смертності туристів, стимулювання здійснення превентивних заходів настання страхових випадків, підвищення безпеки туристичної діяльності.
Theoretical aspects of travel insurance
Keywords: туристичне страхування; асистанс; інфраструктура; страхова компанія; Зелена карта; travel insurance; assistance; infrastructure; insurance company; Green card; 368.97