Розвиток «soft skills» фахівців підприємства - Дегтярьов, Микита Сергійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Удосконалено визначення економічної категорії «soft skills», відмінністю якого від існуючих є максимальне врахування визначальних його ознак, виділених на підставі ретельного аналізу існуючих дефініцій, як–от : сукупність різнобічних властивостей (якостей, рис, ознак, характеристик, вмінь, знань, навичок тощо) переважно соціальної спрямованості; придатність в більшості галузей та спеціальностей через власну універсальність; спричинюють ефективніше використовувати фахові (спеціалізовані, технічні) компетенції та досягати професійного прогресу. Удосконалено методичні та практичні положення оцінювання рівня прояву «soft skills» та їх розвитку, що ґрунтуються на застосуванні методу 360° і, на відміну від існуючих, передбачають розробку виразного інструментарію їх реалізації. Розроблено рекомендації з «soft skills» фахівців підприємства на основі оцінки рівня їх прояву, що передбачають вироблення індивідуальних планів розвитку «soft skills» фахівців.
Keywords: компетенції; «soft skills»; «м'які» навички; компетентність; розвиток компетенцій