Дослідження параметрів зміцнення та якості пружин рухомого складу залізничного транспорту - Лісніченко, Микола Олександрович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2026)
Об’єкт дослідження – властивості пружин рухомого складу зі сталі типу 60С2А. Мета роботи. Оцінити вибраний спосіб зміцнення та режими послідуючої термічної обробки при виготовленні пружин рухомого складу зі сталі типу 60С2А на якість і відповідність вимогам ДСТУ 1452-2011. Перевірити параметри технологічного процесу виробництва пружин та створити технологічну інструкцію. Методи дослідження та апаратура. Оцінку хімічного складу поверхні сталей 60С2Г, 60С2А та 55С2 виконано за допомогою напівпровідникового детекору EDS (енерго-дисперсійною приставкою "PHOENIX") забезпеченого системою інтерфейсу та комп'ютером. Визначення загального хімічного складу зразків проводилося у лабораторії спектральним методом на квантометрі TV-6 фірми "BIART". Дослідження мікроструктури металу виконували металографічним методом з використанням оптичного мікроскопу "Neophot 2". Виконано оцінку зображення поверхні двох зразків зі сталі 60С2А після іспитів на ударну в’язкість за допомогою растрового мікроскопа "Jeol". Отримані результати. Розроблено технологічні параметри процесу виготовлення пружин за умов нового виробництва. Виготовлені пружини відповідають вимогам стандарту "Пружини циліндричні гвинтові візків і ударно-тягових приладів рухомого складу залізничних доріг".
Keywords: зміцнення; якість; пружина; рухомий склад; залізничний транспорт; структура; міцність; мікроскопія; аналіз; сталь