Підвищення потужності автомобільного дизеля 4ЧН 8,8/8,2 до 80 кВт шляхом вибору раціональної форми та геометричних розмірів камери згоряння - Кульбако, Владислав Павлович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Об’єкт дослідження – автомобільний дизель 4ЧН 8,8/8,2. Цей дизель розробляється вперше за прямою участю кафедри ДВЗ ХНАДУ і базується на науково-технічних рішеннях і елементній базі дизеля ДА10. Водночас двигун отримав вищі показники ефективності. Мета роботи – розробка камери згоряння з локальними турбулізаторами нового автомобільного дизеля 4ЧН 8,8/8,2, розрахунок робочого процесу, сил та крутних моментів у двигуні та розрахунок на міцність деталей поршневої групи двигуна. В роботі розроблено проєкт автомобільного дизеля потужністю 80 кВт на базі двигуна ДА10. Виконано розрахунок робочого процесу двигуна на режимі номінальної потужності, динамічний розрахунок, розрахунок деталей поршневої групи на міцність. Наведено економічне обґрунтування необхідності проектування дизеля, а також розглянуте питання безпеки при випробуваннях дизеля.
Keywords: дизель; робочий процес; динамічний розрахунок; розрахунок на міцність; поршень; камера згоряння; економічне обгрунтування; охорона навколишнього середовища