Автомобільний двигун потужністю 63 кВт на базі двигуна 4Ч 8,2/7,1. Частина 1. Створення біпаливного двигуна на базі бензинового ДВЗ - Дудник, Сергій Євгенович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2026)
Об’єкт дослідження – автомобільний двигун. Мета роботи – перетворення базового двигуна внутрішнього згоряння потужністю 63 кВт у біпаливний. Оцінка ефективності запропонованої модернізації. Методи дослідження – аналітичні, розрахункові та експериментальні. Спеціальна частина роботи присвячена модернізації ДВЗ за рахунок дооснащення системою живлення газовим паливом. Як найбільш прийнятну для базового автомобільного двигуна 4Ч 8,2/7,1 потужністю 63 кВт обрано систему живлення зрідженим газом. Проведено вибір і обгрунтування вихідних параметрів двигуна, проведено розрахунок робочого процесу, динамічний розрахунок та розрахунок деяких основних деталей двигуна на міцність. Розглянуті питання охорони праці і безпеки життєдіяльності при вдосконаленні двигуна та його експлуатації і обслуговуванні. Виконана оцінка економічної ефективності модернізації двигуна. В спеціальній частині виконані необхідні розрахунки за темою.
Keywords: двигун; потужність; крутний момент; витрата палива; газове паливо; система живлення