Розробка та дослідження універсальної системи клімат – контроль для підвищення комфорту і надійності роботи автотранспортних засобів - Стельмах, Євгеній Ігорович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Мета роботи – розробка універсальної системи клімат-контролю для підвищення комфорту і надійності роботи автотранспортних засобів, дана система у порівнянні зі звичайними системами клімат-контролю, є більш багатофункціональною, універсальною, надійною та економічно вигіднішою. Об’єкт роботи – система клімат-контролю (СКК). Предмет роботи – мікропроцесорна система управління кліматом в автомобілі. Актуальність роботи присвячена питанням розробки та дослідження універсальної системи клімат – контроль для підвищення комфорту і надійності роботи автотранспортних засобів. Сучасний розвиток автотранспортної галузі супроводжується підвищенням вимог до комфорту, економічності та екологічності транспортних засобів. Однією з ключових складових, яка безпосередньо впливає на ці параметри, є система клімат-контролю (СКК). Традиційні системи клімат-контролю часто характеризуються обмеженою функціональністю, недостатньою універсальністю та значними витратами енергії, що знижує їх ефективність, особливо за екстремальних температурних умов.Розробка універсальної мікропроцесорної системи управління кліматом, здатної адаптуватися до різних умов експлуатації, є нагальною потребою. Така система може значно підвищити комфорт водія та пасажирів, забезпечуючи сприятливий мікроклімат у салоні автомобіля незалежно від зовнішніх факторів. Окрім того, вона сприятиме покращенню умов запуску двигуна при низьких температурах, оптимізації енергоспоживання та зниженню викидів шкідливих речовин у навколишнє середовище. Універсальна система клімат-контролю, яка є більш багатофункціональною, надійною та економічно вигідною у порівнянні зі стандартними аналогами, має значний потенціал для підвищення конкурентоспроможності сучасного автотранспорту. Її впровадження дозволить оптимізувати енергетичні витрати, покращити екологічні показники транспортних засобів та забезпечити стабільний рівень комфорту за різних умов експлуатації. Таким чином, дослідження та розробка такої системи є актуальним завданням, яке відповідає сучасним вимогам до підвищення ефективності, зручності та екологічності автотранспорту.
Keywords: система клімат-контролю; установку кондиціонування повітря; людина-техніка-середовище; функціональний стан; показник активності регуляторних систем організму водія