Дослідження мононікеліду титану як функціонального матеріалу з пам’яттю форми - Попова, Тетяна Семенівна (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2026)
Об’єкт дослідження – процеси, що сприяють виникненню значної оборотної деформації в металевих і неметалевих матеріалах. Мета дослідження – визначення умов та ступеню відновлення вихідної форми у нітінолу в різному структурному стані. Метод дослідження – визначення характеристик міцності і пластичності нітінолу, вимірювання мікротвердості, мікроструктурні дослідження мононікеліду титану у різному структурному стані, а також умови отримання значної оборотної деформації. Для досягнення поставленої мети був проведений літературний огляд різноманітних джерел щодо можливості отримання відновлюваної деформації в різноманітних матеріалах; описано процес впливу термічної обробки на рівень фізико-механічних властивостей нітінолу і ступінь відновлення деформації. Прогнозні припущення щодо розвитку об’єкта дослідження – можливість отримання ефекту пам’яті форми в нітінолі і інших матеріалах.
Keywords: ефект пам’яті форми; нітінол; аустеніт; термопружний мартенсит; відновлювальна деформація