Від звичайних інтелектуальних транспортних систем до транспортних систем зі штучним інтелектом - Бабайлов, В. К.; Деділова, Т. В.; Babailov, V.; Dedilova, T. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Метою статті є підвищення ефективності функціонування інтелектуальних транспортних систем (ІТС) шляхом доповнення їх технологічної складової методологіями, здатними забезпечити досягнення цільових показників з мінімальними витратами. На думку авторів, такою методологією може стати підхід, заснований на використанні логістичних методик. Тому для досягнення цієї мети необхідне вирішити відповідні задачі: визначити недоліки сучасного стану самої логістики; обґрунтувати істинний сенс основного закону логістики; встановити процедури впровадження саме методик логістики в практику ІТС. Методика дослідження. Стаття ґрунтується на використанні методики історичного-логічного Гегеля (коротко – методика Час); методики 2C70; методики ВЄО (все є організація); методу аналогії; методу теоретичного узагальнення. Результати. В роботі визначено ключові недоліки сучасного стану логістики, що виявило відсутність комплексного методологічного підходу та неврахування основного закону логістики в існуючих практиках; обґрунтовано істинний сенс логістики через формулювання та застосування основного закону логістики, який інтегрує різні приватні методики і дозволяє системно оцінювати витрати та результати у логістичних процесах; розроблено і впроваджено чіткі процедури інтеграції методик логістики у практику інтелектуальних транспортних систем, що дає змогу підвищити їх ефективність шляхом оптимізації організації витрат і підвищення результативності; визначено новизну та практичну значущість отриманих результатів, які не тільки розширюють теоретичні основи логістики, а й мають безпосереднє застосування в розвитку інтелектуальних транспортних систем з урахуванням сучасних технологічних і методологічних викликів. Наукова новизна. Вперше визначений засіб подолання недоліків ІТС, як посилення, доповнення технічних аспектів ІТС методичними. Практична значущість. Отримані результати сприятимуть поглибленню рівня знань щодо ІТС і, як наслідок, підвищенню ефективності використання їх на практики.
From conventional intelligent transport systems to transport systems with artificial intelligence
Keywords: методики; методології; техніки; технології; інтелектуальні транспортні системи; логістика; штучний інтелект; methodologies; methods; techniques; technologies; intelligent transport systems; logistics; artificial intelligence; 338.47; https://doi.org/10.30977/PPB.2226-8820.2025.34.103