Дослідження впливу термічної обробки на структуру та властивості арматурних сталей - Єрмаков, Кирило Олександрович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2026)
Об'єкт дослідження – дослідження впливу термічної обробки на структуру і властивості. Предмет дослідження – дослідження впливу термічної обробки на структуру і властивості арматурних сталей. Мета дослідження – вивченні особливостей структури і фазового стану сталі 10Г2ФБ після контрольованої прокатки з прискореним охолодженням з перериванням охолодження при різних температурах. Методи дослідження – методи оптична та електронної мікроскопії. При вивченні експерименту особливостей структури і фазового стану сталі 10Г2ФБ після контрольованої прокатки з прискореним охолодженням з перериванням охолодження при різних температурах, було встановлено наступне. Зниження температури переривання прискореного охолодження призводить до збільшення міцності металу. Збільшення швидкості охолодження призводить до зміцнення всіх складових мікроструктури сталі за рахунок подрібнення структури і субструктури, а також до збільшення частки більш міцних бейнітної і мартенситної складових в мікроструктурі сталі і, як наслідок, до більшого зміцнення металу при тих же температурах кінця охолодження.
Keywords: термічної обробка; арматурна сталь; структура; міцність; прискорене охолодження; мікроскопія; аналіз; механічні властивості; хімічний склад