Економічні аспекти громадянського суспільства: вітчизняні та зарубіжні підходи - Попова, Т. В. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2014)
Об’єктом дослідження є процес формування та розвитку громадянського суспільства. Предметом дослідження є теоретичні засади становлення громадянського суспільства в умовах змін у соціально-економічній системі. Метою публікації є обґрунтування економічного аспекту концепції громадянського суспільства в умовах трансформації соціально-економічних відносин. Задачами дослідження є проведення огляду теоретичних підходів до визначення громадянського суспільства;виявлення спільних та відмінних рис у трактуваннях вітчизняних та зарубіжних вчених щодо даного питання; розвиток сутності концепції громадянського суспільства в економічному аспекті. Методика дослідження ґрунтується на теоретичних положеннях економічних та соціальних наук, наукових працях провідних вітчизняних і зарубіжних авторів із питань осмислення концепцій громадянського суспільства протягом змін в соціально-економічній системі. У роботі використано системний, історикоекономічний та логічний підходи, метод аналізу та діалектичний метод пізнання явищ і процесів. Результати роботи. Виявлено, що концепції і підходи зарубіжних вчених є більш деталізованими та підкреслюють певні аспекти або елементи громадянського суспільства: цінності та норми, інтелектуальний рівень громадян, зв'язки між людьми і рівень довіри тощо. Спільними ознаками у трактуванні концепції громадянського суспільства як зарубіжними, так і вітчизняними аналітиками є використання абстрактного уявлення щодо громадянського суспільства як макро-соціологічного атрибута суспільства; інституційного підходу до вивчення громадянського суспільства; економічного і соціального підходів із акцентуванням уваги на індивідуальній участі громадян у вирішенні проблем. Визначено, що характеристиками, які підкреслюють економічний аспект громадянського суспільства є самоуправління та самоорганізація, демократизація процесу прийняття рішень, чітке усвідомлення власних потреб, забезпечення суспільства необхідними благами. Сфера застосування результатів. Виявлені економічні особливості громадянського суспільства сприяють покращенню розуміння економічних явищ і процесів та формулюванню категорійного апарату економічної політики у відповідності із змінами у соціально-економічній системі суспільства.
Keywords: громадянське суспільство; самоуправління; потреби; блага; цінності; 330.101