Особливості інноваційно-інвестиційного розвитку вітчизняних підприємств на сучасному етапі - Лейфура, М. В. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2014)
У статті розглянуто особливості інноваційно-інвестиційного розвитку українських суб’єктів підприємництва в сучасних умовах. Мета статті полягає у виявлення специфіки та основних проблем на шляху інноваційно-інвестиційного розвитку підприємництва, визначення напрямів підвищення ефективності сприяння інноваційно-інвестиційній діяльності суб’єктів господарської діяльності в Україні. Методика дослідження. В процесі написання статті були використані загальнонаукові методи пізнання економічних явищ і процесів, такі як: методи аналізу і синтезу, наукових узагальнень, метод наукової абстракції, методи системного підходу, індукції і дедукції. Результати. У результаті написання статті охарактеризовано основні причини низького рівня інноваційно-інвестиційного розвитку, основними з яких є: недосконалість державного регулювання підприємницької діяльності, бюрократизація і корумпованість державних інституцій, складнощі у залученні коштів під інноваційні проекти, відсутність належної інноваційної інфраструктури та відсутність мотивації підприємств до інноваційної діяльності. Виявлено, що інноваційно-інвестиційний процес в Україні ускладнений високим рівнем тінізації національної економіки, що спотворює механізми нормального функціонування підприємств, посилює проблеми інноваційно-інвестиційного розвитку і робить неефективним систему державної підтримки розробки і впровадження нововведень. Визначено, що окремою проблемою розвитку інноваційно-інвестиційної діяльності підприємств виступає неефективність системи державної підтримки, яку має бути переглянуто як з точки зору підвищення дієвості надання пільг і преференцій, так і з точки зору скасування багатьох заходів у даному напрямку, що навпаки спотворюють умови господарювання і можливості інноваційно-інвестиційного розвитку. Наукова новизна результатів дослідження. Проведене дослідження дало змогу визначити про- блеми інноваційно-інвестиційного розвитку суб’єктів підприємництва, які багато в чому обумовлені функціонуванням розвиненого тіньового сектору в економіці України, зокрема у тому, що тіньовий сектор спотворює умови господарської діяльності і прагнення суб’єктів підприємництва до впровадження нововведень, нівелює механізм надання державної підтримки. Практична значущість результатів дослідження. Виявлено основні проблеми інноваційно-інвестиційної діяльності в Україні та визначено напрями формування сприятливих умов для розвитку у цій сфері, що може бути використано органами державної влади при розробці концепції стимулювання інноваційної та інвестиційної діяльності в Україні.
Keywords: інноваційно-інвестиційний розвиток; підприємство; інвестиції; інновації; інноваційний потенціал; тіньова економіка; 330.101