Стратегічні драйвери розвитку підприємств автомобільного транспорту в контексті ESG-викликів - Деділова, Т. В.; Савойський, О. Ю.; Таценко, О. В.; Dedilova, T.; Savoiskyi, O.; Tatsenko, O. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Метою дослідження є розробка та обґрунтування методології інтеграції секторної ESG-матриці для автотранспортного підприємства з формуванням стратегічних драйверів розвитку, що забезпечують підвищення його конкурентоспроможності та стійкості в умовах зростаючих ESG-викликів. Методика дослідження. Методологічну основу роботи сформовано на поєднанні системного, структурно-логічного та порівняльного аналізу. Для формування ESG-матриці застосовано метод адаптації параметрів до специфіки автотранспортних підприємств. Результати. У статті ідентифіковано ключові стратегічні драйвери розвитку автотранспортних підприємств, релевантні сучасним тенденціям декарбонізації, цифровізації, ресурсної ефективності, підвищення рівня безпеки та прозорості корпоративного управління. Розроблено секторну матрицю ESG-метрик, яка охоплює екологічні (викиди CO₂, енергоінтенсивність, рівень утилізації відходів), соціальні (безпека праці, плинність кадрів, інвестиції у навчання), та управлінські показники (антикорупційні процедури, структура управління, якість розкриття інформації). На основі побудованої моделі встановлено зв’язок між рівнем ESG-зрілості та стратегічними драйверами розвитку транспортного підприємства. Наукова новизна. Удосконалено підхід до стратегічного управління автотранспортним підприємством шляхом інтеграції ESG-метрик у систему стратегічних драйверів розвитку. Запропоновано галузеву адаптацію ESG-показників, що враховує технологічну специфіку автопарку, логістичні процеси, якість сервісу та соціально-трудові ризики. Практична значущість. Практична значущість отриманих результатів полягає в тому, що розроблена секторна матриця ESG-метрик може бути використана для внутрішнього аудиту, стратегічного планування, побудови нефінансової звітності та формування політик сталого розвитку автотранспортного підприємства.
Strategic development drivers of automotive transport enterprises under esg challenges
Keywords: ESG-метрики; автотранспортне підприємство; стратегічні драйвери розвитку; сталий розвиток; корпоративна стійкість; екологічні показники; соціальна відповідальність; корпоративне управління.; ESG metrics; automotive transport enterprise; strategic development drivers; sustainable development; corporate sustainability; environmental indicators; social responsibility; corporate governance.; 656.13:658.8:330.15; https://doi.org/10.30977/PPB.2226-8820.2025.35.204