Визначення параметрів і перспектив альтернативних джерел енергії для використання на автомобілі - Лебідь Сергій Ігорович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Мета дослідження – підвищення екологічних та паливних властивостей автомобіля за рахунок використання альтернативних джерел енергії на автомобільному транспорті. Об'єкт дослідження. Процес отримання та перетворення енергії в агрегатах автомобіля в ході експлуатації на дорогах загального користування. Методи дослідження: математичне та імітаційне моделювання зміни енергетичних властивостей сучасних транспортних засобів. Проведено аналіз ефективності та перспектива застосування альтернативних джерел енергії. Визначені шляхи розвитку конструкцій автомобіля щодо використання альтернативних джерел енергії на автомобільному транспорті. Методом математичного моделювання вдосконалена розрахунку витрати палива сумішевих біопалив та отримані графічні залежності із впливу різник типів палива на паливну економічність автомобілів. Проведено аналіз методів та засобів визначення витрати палива при експериментальних досліджень. Відмічається, що в багатьох країнах паливну економічність автомобілів оцінюється за їздовим циклами на роликових стендах. Розроблено заходи з охорони праці при використанні сумішевих палива та заходи безпеки при роботі із імітаційним обладнанням. Виконана техніко-економічна оцінка собівартості на пальне для різних типів автомобілів.
Keywords: джерело енергії; автомобіль; паливна система; паливо; діагностичне обладнання; математичне моделювання; технологічний процес; оцінка ефективності